Beroepscode
Verantwoordelijkheid
-
De psychotherapeut laat zich leiden door zijn verantwoordelijkheid voor zichzelf en de cliënt.
-
De psychotherapeut bewaakt zorgvuldig kwaliteit en grenzen van de therapeutische relatie.
-
De psychotherapeut is integer in zijn handelen en maakt gebruik van zijn kennis en vaardigheden met het besef dat zijn overwicht samenhangt met zijn deskundigheid en rol als therapeut.
-
De psychotherapeut volgt het proces van de cliënt te allen tijde met zorg, verantwoordelijkheid, respect en inzicht. Hij draagt daadwerkelijk zorg voor de kwaliteit van het contact met de cliënt. Hij is bereid te antwoorden op diens al dan niet uitgesproken behoeften. Hij tracht hem te zien en te kennen zoals hij is in zijn eigen situatie met het oog op de creatieve aanpassing.
-
De psychotherapeut werkt op basis van vrijheid en onafhankelijkheid. Dit wil zeggen dat hij zijn neutrale positie handhaaft tegenover de cliënt en zorgt dat de grenzen van het contract duidelijk zijn voor alle direct betrokkenen.
-
De psychotherapeut verricht zijn werk zo dat hij zijn handelen steeds kan verantwoorden.
-
De psychotherapeut vermijdt elke vorm van discriminatie en is desnoods aanspreekbaar op discriminerend gedrag.
-
De psychotherapeut waakt er over dat hij tegenover de cliënt niet tegelijkertijd vanuit verschillende rollen functioneert.
-
De psychotherapeut is er zich van bewust dat de machtsongelijkheid van de professionele relatie ook na beëindiging van de therapie blijft bestaan.
-
De psychotherapeut gaat geen seksuele relatie aan met zijn cliënt.
Zorgvuldigheid
-
De psychotherapeut stelt een zorgvuldige hulpvraag met aandacht voor de uitgangspositie en de context van de cliënt.
-
Op basis van het oriënterend contact of de intake legt de psychotherapeut de cliënt uit op welke wijze hieraan gewerkt kan worden.
-
De aanpak en de daarbij behorende randvoorwaarden voor de therapie, zoals frequentie, tijd of plaats en financiële regeling, vereisen de instemming van de cliënt.
-
De overeenkomst is bindend en kan alleen gewijzigd worden mits de psychotherapeut en cliënt hierover overeenstemming bereiken.
-
De psychotherapeut houdt zich aan de afspraken op het vlak van plaats en tijd (op tijd komen en op tijd stoppen). Hij zal ook de contacten buiten de vaste afspraken van de werksetting (telefoon, mail, etc.) bespreken en begrenzen.
-
De cliënt kan te allen tijde, bij voorkeur na een afrondingsgesprek, de therapie beëindigen.
-
De psychotherapeut kan de behandeling beëindigen. Hij maakt de cliënt duidelijk vanuit welke begrenzing hij dat doet. Hij draagt daarbij zorg voor verdere doorverwijzing. De cliënt heeft het recht om therapeutische opdrachten niet uit te voeren. De psychotherapeut behandelt hem daarin met respect.
-
De psychotherapeut houdt een dossier bij in geval van samenwerking met andere beroepsgenoten en instanties. Dit dossier omvat alle basisgegevens en officiële stukken over de therapie (intakeverslag, behandelplan, correspondentie, afspraken, data, adres en telefoonnummers). Het dossier moet tien jaar bewaard worden en wordt dan vernietigd. De cliënt heeft steeds het recht om het dossier in te zien. Persoonlijke werkaantekeningen van de psychotherapeut horen niet bij het dossier.
-
Als de psychotherapeut via schriftelijke stukken aan derden informatie verschaft over de cliënt, bespreekt hij dat eerst met de cliënt. Die stukken worden toegevoegd aan het dossier.
-
De psychotherapeut is aan geheimhouding over zijn werk gebonden. Een uitzondering kan zijn wanneer zich levensbedreigende situaties voor de cliënt of voor derden voordoen, maar hij bespreekt dit vooraf met de cliënt
-
de psychotherapeut aanvaardt geen geschenken van de cliënt
-
De psychotherapeut gaat buiten het therapeutisch contract geen zakelijke relatie aan met de cliënt.
Bekwaamheid
-
De psychotherapeut stemt zijn handelen af op de eigen verworven deskundigheid en erkent de grenzen daarvan.
-
De psychotherapeut bewaakt naar zijn beste vermogen de continuïteit van de behandeling.
-
De psychotherapeut ziet erop toe niet geïsoleerd te werken. Samenwerking met collega’s, supervisie, intervisie en bijscholing maken deel uit van zijn werk.
Zorg voor de beroepscode
-
De psychotherapeut draagt er zorg voor dat de cliënt op de hoogte is van de beroepscode.
-
Het accepteren van deze beroepscode houdt in dat collega’s elkaar kunnen aanspreken op het nakomen van die code. Ook kan worden besloten tot het indienen van een klacht.